Ervaringen van ondernemers

De schuldbemiddelaars van Schuldbemiddeling Nederland hebben de afgelopen tijd flink wat schuldenproblematieken op kunnen lossen, onder andere voor ondernemers. Daarbij is ervaren dat iedere situatie een unieke ontstaansgeschiedenis kent, waarbij vaak een tal van tegenslagen leidt tot het niet meer zelfstandig op kunnen lossen van de schuldenproblematiek.

Enkele ondernemers zijn bereid geweest hun unieke verhalen te delen, deze treft u hieronder aan.

 

''In de jaren die volgden, hebben we geprobeerd het hoofd boven water te houden.''


Wij kwamen 2,5 jaar geleden in contact met Schuldbemiddeling Nederland. Op dat moment hadden wij er al zo'n 7 jaar van geldproblemen op zitten. Met de koop van een bedrijf zijn voor ons de problemen begonnen. Het bedrijf bleek niet te zijn wat ons beloofd was, maar toch groeide het uiteindelijk uit tot iets moois. De groei ging echter zo hard dat we alsnog in de problemen kwamen toen de recessie toesloeg.

In de jaren die volgden, hebben we geprobeerd het hoofd boven water te houden. Eerst door zelf regelingen te treffen met schuldeisers. We hebben het traject voor Bbz-krediet doorlopen. We hebben ons 'dossier' neergelegd bij een schuldbemiddelaar van de gemeente. Diens omgang met onze schuldeisers vonden wij niet netjes. Daarom hebben wij zelfstandig nogmaals een poging gedaan om tot een schuldsaneringsplan te komen met alle betrokkenen. Hierin zijn we heel ver gekomen, maar we liepen vast vlak voor de eindstreep.

Toen we besloten om ons, inmiddels vrij dikke, dossier neer te leggen bij Schuldbemiddeling Nederland is voor ons een nieuwe periode begonnen. Zij hebben ons duidelijk en gestructureerd begeleid naar de rechtbank en ons geholpen een dwangakkoord te krijgen voor de laatste weigerende schuldeisers (banken) en onze schuldsanering buiten de Wsnp te doorlopen. Met ons gezin een aantal jaren in schuldsanering leven is niet makkelijk, maar we hebben wel duidelijkheid. Bij Schuldbemiddeling Nederland voelen we ons in goede handen.

 

''(...)de nasleep van mijn eigen faillissement kostte veel tijd en enorm veel energie.''

In 2010, na 4 jaar in het bedrijf van mijn vader te hebben gewerkt, moesten we de zware beslissing nemen dat we zelf ons faillissement moesten aanvragen. Algehele crisis, faillissementen bij debiteuren en sterk terug lopende marges waren het grote probleem en uiteindelijk wilde de bank niet meer financieren, dus was dit de enige optie. Toen dacht ik dat ik het zelf in kleinere vorm wel zou redden en heb met mijn laatste geld een doorstart gemaakt. Na een jaar heb ik ook deze strijd moeten opgeven. Als je nauw betrokken bent bij het faillissement van het bedrijf van je vader, kijken mensen toch anders tegen je aan en worden je kansen alleen maar kleiner. Ook beloofde opdrachten bleven uit en mogelijkheden voor financiering waren er totaal niet.

Daarna ben ik in een zware periode terecht gekomen. Geestelijk en financieel zat ik aan de grond en ik heb geprobeerd te solliciteren, maar de nasleep van mijn eigen faillissement kostte veel tijd en enorm veel energie. Mijn geestelijke gesteldheid, na zoveel tegenslagen, was dermate slecht dat dit ook mijn toenmalige huwelijk niet ten goede kwam en uiteindelijk mede hierdoor in 2011 stukliep. De schulden die ik heb zijn allemaal in deze periode ontstaan. Na het faillissement van mijn eigen bedrijf kon ik de vaste lasten niet meer betalen en heeft de bank uiteindelijk besloten ons huis te veilen met als gevolg een enorme restschuld. De andere zaken maken je op dat moment ook niet meer uit en ik heb me na de veiling ook een jaar nergens meer ingeschreven. Dan komt er in ieder geval geen post.  

De periode daarna heb ik geprobeerd te solliciteren, maar de echte motivatie was er niet. Toch heb ik geprobeerd de schulden niet op te laten lopen en toch iets af te lossen als daar mogelijkheid voor was.

In 2013, na de geboorte van mijn zoon, kwam het moment dat ik weer verder wilde met mijn leven en een betere toekomst zonder schulden wilde opbouwen voor mij en mijn gezin. Ik had geen zin meer om te solliciteren en ik heb toen besloten mezelf gewoon in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Ik zie wel wanneer de schuldeisers komen. Gelukkig had een goede vriend genoeg werk voor mij als zzp’er, maar al snel kwamen de schuldeisers. Ik heb geprobeerd om met de schuldeisers een regeling te treffen, maar je kan niet iedereen tegelijk betalen, dat lukt gewoon niet.

In 2015 heb ik besloten voor mijzelf dat dit niet langer ging en dat ik definitief van mijn schulden af moest. Ik was 30 en wilde per se dat ik op mijn 35e schuldenvrij zou zijn, met die instelling ben ik verder gaan kijken. Dat ik daar hulp bij nodig had wist ik al, ik had immers zelf alles geprobeerd. Via de gemeente in een langslepend traject, daar had ik geen zin in. Ik wilde zelf de leiding hebben over het traject, voor zover als dit mogelijk is.

Via een bekende van mijn opdrachtgever ben ik bij Schuldbemiddeling Nederland terecht gekomen. Na het eerste gesprek voelde dit direct goed. Vervolgens heb ik zelf alles op een rijtje moeten zetten en alles bij hen neergelegd. Insteek van het hele traject was een minnelijke regeling, aangezien ik best een redelijk inkomen had als zelfstandige. Mocht dit niet slagen, was er de laatste optie: de Wsnp. Na maanden van veel en intensief contact met Schuldbemiddeling Nederland hebben zij alles gedaan om voor mij deze regeling tot stand te brengen en we waren er bijna, totdat er in september een zeer onverwachte en tot die dag onbekende crediteur direct derdenbeslag liet leggen bij mijn opdrachtgever. Mijn gehele openstaande vordering bij hem viel daaronder. Ik stond weer op nul en heb het minnelijk traject hierna moeten staken en we hebben toen in goed overleg besloten dat toepassing van de Wsnp de enige optie was voor mij. Ik heb nog een zware paar maanden gehad hierna, weinig geld, ik moest mijn eigen bedrijfje staken en moest een baan zoeken.

Gelukkig heeft Schuldbemiddeling Nederland alles voor mij heel goed voorbereid en ben ik per februari 2017 toegelaten tot de Wsnp. Met behulp van Schuldbemiddeling Nederland werk ik nu bij mijn oude opdrachtgever in loondienst en is eindelijk zicht op een definitieve oplossing voor mijn schulden en voor een goede toekomst voor mij en mijn gezin.

 

''In eerste instantie probeer je alles zelf op te lossen, maar al snel probeer je het ene gat te dichten met het andere.''

Het begin van onze financiële problemen is ontstaan in 2006 toen het contract van mijn vrouw niet is verlengd wegens zwangerschap. Wij hadden een jaar daarvoor een hypotheek afgesloten die gebaseerd was op twee inkomens. Doordat er één inkomen wegviel moesten wij het doen met één inkomen. Toen ik wegens omstandigheden ook zonder baan kwam te zitten, werden de problemen snel groter. In eerste instantie probeer je alles zelf op te lossen, maar al snel probeer je het ene gat te dichten met het andere. Vervolgens ontstaan er al snel schulden, zoals een hypotheekachterstand en achterstanden in de andere vaste lasten. Veel gesolliciteerd, maar niet aan een baan kunnen komen.

Het gevolg was dat de bank ons huis moest verkopen en we binnen twee weken ons huis moesten verlaten. Gelukkig konden we bij mijn schoonmoeder intrekken, wat uiteraard geen ideale situatie was voor een gezin met twee jonge kinderen. Inmiddels had ik een burn-out door alle ellende en had ik veel lichamelijke en geestelijke klachten. Na een lange periode van therapie en herstel hebben we geprobeerd om de draad weer op te pakken door op zoek te gaan naar een baan, zodat we ons leven weer op de rit konden krijgen.

Inmiddels hadden we ook contact gezocht met de gemeente voor een schuldbemiddelingstraject. Na een kennismakingsgesprek hadden we maanden niets gehoord en na diverse telefoongesprekken bleek dat onze aanvraag een jaar op de plank was blijven liggen. De betreffende medewerkster die we tijdens het gesprek gesproken hadden was inmiddels ontslagen en met de aanvraag was dus niets gebeurd. Na een aantal maanden hadden we wederom een intakegesprek met een nieuwe medewerkster. Dit gesprek verliep zeer moeizaam en we hadden gelijk het gevoel dat ze ons niet wilde helpen. Na een aantal gesprekken en lang wachten kregen wij uiteindelijk, na bijna een jaar, een week voor kerst, een afwijzing, omdat wij ons volgens hen niet aan de regels hielden met betrekking tot onder andere de informatieplicht. Inmiddels was het een dossier van ongeveer 30 schuldeisers wat zeer complex was.

Inmiddels had ik een baan gevonden en heb ik onze problematiek vrij snel bij mijn nieuwe werkgever kenbaar gemaakt. Hij heeft een budgetbeheerbureau in de arm genomen om alles in kaart te brengen. We zijn inmiddels 5 jaar verder, 2011, en de schulden waren opgelopen tot anderhalve ton. In samenwerking met de budgetbeheerder en werkgever zijn alle schuldeisers aangeschreven om mee te werken aan een oplossing. De meeste schuldeisers wilden niet meewerken waardoor de problemen nog steeds niet opgelost konden worden. Inmiddels hadden we wel een woning toegewezen gekregen, wat dan nog wel iets positiefs was.

Nadat we ook bij de budgetbeheerder niet verder kwamen, zagen we nog maar één uitweg en dat was emigreren naar het buitenland. Als je inmiddels zo veel financiële problemen hebt, loonbeslagen en beslag op je rekeningen door onder andere de Belastingdienst, dan kan je daar zelf nooit meer uitkomen. We zaten inmiddels al in 2015.

Als laatste redmiddel zijn we via mijn schoonouders toen bij Schuldbemiddeling Nederland terecht gekomen. Daar hadden we de hele situatie uitgelegd en werden we zeer snel en professioneel geholpen. Het hele dossier was al kant en klaar gemaakt door de budgetbeheerder en konden we dus zo overhandigen aan Schuldbemiddeling Nederland. Zij hebben direct een soort pauze ingelast bij de schuldeisers, waardoor alles even vast werd gehouden. Alle eisers werd toen gevraagd mee te werken aan een minnelijk schuldsaneringstraject. Een krappe meerderheid ging akkoord en de minderheid werd via de rechter gedwongen mee te werken.

Inmiddels zitten we hier nu anderhalf jaar in en hebben we eindelijk weer de rust gevonden, mede door de goede begeleiding en medewerking van Schuldbemiddeling Nederland.